Malaysia kaya dengan pelbagai kaum.
Setiap kaum mempunyai pantang larang yang tersendiri. Antara pantang larang
yang selalu dititik beratkan adalah pantang larang perkahwinan dan pantang larang perayaan. Bagi setiap kaum sememangnya mempunyai pantang
larang yang telah lama wujud pada zaman datuk nenek moyang. Pantang larang ini
diamalkan sehingga sekarang bagi menerusi adat resam kaum agar tidak dilupakan
oleh generasi baru.
PANTANG
LARANG PERKAHWINAN
Perkahwinan kaum India di Malaysia
diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu Tamil Tirumanam, Eliyat Tirumanam
dan Vaitiikat Tirumanam.
Merisik:
Setiap pasangan yang belum berkahwin akan dirisik oleh pihak
lelaki. Pasangan ini akan saling membalas kunjungan. Ketika rombongan oleh
bakal pengantin perempuan, bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta
kerana dianggap tidak sopan.
Pertunangan:
Selesai majlis pertunangan, bakal pengantin perempuan dan bakal pengantin lelaki dilarang keluar pada waktu malam kerana takut terkena panahan mata orang lain atau berlaku kemalangan yang tidak sepatutnya.
Pertunangan:
Selesai majlis pertunangan, bakal pengantin perempuan dan bakal pengantin lelaki dilarang keluar pada waktu malam kerana takut terkena panahan mata orang lain atau berlaku kemalangan yang tidak sepatutnya.
Pantang
larang sebelum majlis perkahwinan:
Kad
jemputan perlu disediakan dan dibuat berdasarkan almanak hindu tanpa sebarang
kesilapan. Jika terdapat kesilapan bermakna perkahwinan tersebut tidak dapat
berjalan dengan lancar.
Pantang
larang jamuan:
Hidangan seperti daging lembu
tidak boleh dihidangkan, kerana agama hindu melarang makan daging lembu jika jamuan tersebut dilakukan di kuil. Hanya
sayur-sayuran yang boleh dihidangkan kepada para tetamu.
PANTANG
LARANG PERAYAAN
Hari Deepavali merupakan perayaan
yang disambut oleh semua penganut Hindu di seluruh dunia. Perkataan Deepavali
merupakan gabungan perkataan “Dipa” yang bererti cahaya dan perkataan “Gavali”
yang bererti barisan. Perayaan ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam
kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November). Perayaan ini juga dikenali
sebagai pesta cahaya. Cahaya bermaksud ‘harapan’, ‘kemenangan’ dan
‘kebahagian’.
Amalan berkabung
Amalan ini dilakukan bertujuan untuk
menghormati sanak saudara yang telah meninggal dunia. Semua ahli terdekat bagi
individu yang telah meninggal dunia dilarang menyambut perayaan Deepavali
selama setahun. Namun begitu mereka masih dibenarkan untuk melawat ke rumah
rakan-rakan seagama. Keadaan ini bertujuan untuk memberi penghormatan kepada
ahli keluarga yang telah tiada dan untuk mendapatkan kesejahteraan bagi diri dan keluarga.
Hidangan manisan
Manisan ini berkait rapat dengan
kepercayaan penganut Hindu. Manisan Palkova, halwa, Laddu dan atherasam
dianggap juadah wajib bagi menjadikan sambutan Deepavali lebih bermakna dalam
kehidupan penganutnya. Manisan ini merupakan acara pembuka bagi hari Deepavali
kerana membawa kegembiraan, keseronokan, nilai positif dan kesejahteraan yang
berpanjangan dalam diri seseorang. Mengikut kepercayaan penganut Hindu, manisan
yang dibuat tidak boleh dimakan selagi manisan itu belum mendapa restu daripada
Tuhan. Pada pagi sambutan Deepavali, masakan dan beberapa jenis manisan
dipersembahkan semasa bersembahyang di rumah tujuan untuk mendapat restu
daripada Tuhan. Selepas sembahyang, barulah hidangan manisan dan juga makanan
istimewa lain yang disediakn boleh dinikmati.
Pakaian
Warna pakaian yang dipakai semasa
menyambut Deepavali mestilah warna yang garang seperi merah, biru dan oren.
Mereka dilarang memakai pakaian yang berwarna hitam atau putih kerana ia
bermaksud kesedihan.
No comments:
Post a Comment